Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца от целия свят показват „Природните чудеса на България“ в Рим

Снимка: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in Abruzzo

Да нарисуваш „Природните чудеса на България“ в изолация, само по снимки и дълбоки емоции... Това направиха стотици българчета от цял свят преди две години, вдъхновени от едноименния конкурс на Българо-италианска културна организация АИБИА “Българи в Абруцо”, съвместно с БНУ ”БулгаринА” в град Пескара. Международната проява се осъществи под патронажа на Българското посолство в Рим и над 200 деца от 6 до18-годишна възраст от България и българските неделни училища по света нарисуваха с любов, неподвластна на пандемични и географски ограничения, Белоградчишките скали, средновековната крепост „Баба Вида“, Крушунските водопади, Чудните мостове, пещерата „Магура“, Казанлъшката роза и още много природни богатства на родината ни. В средата на месец май тази година най-добрите рисунки бяха показани за първи път в училище “БулгаринА” по повод честванията на празника 24 май.

Днес, по случай Международния ден на детето – 1 юни, те ще бъдат официално представени в Галерия “България” на Българския културен институт в Рим.

„Изложбата „Природните чудеса на България“ ще даде възможност на жителите и гостите на Вечния град да видят България през очите на нашите прекрасни деца“, категорични са организаторите. Рисунките ще могат да бъдат разгледани в Рим през целия месец юли. А подробности за откриването на самата изложба, за емоциите на децата и за България извън България ще ви разкажем в специален материал на страниците на Радио България съвсем скоро.

Вижте още:

Снимки: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in AbruzzoПо публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Българите в Малага събират пари за паметник на Кирил и Методий

Разрешение за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий получи от Община Малага асоциация „Малага - България 2010“, която е основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град.  Монументът, представляващ..

публикувано на 29.11.23 в 15:18

Снежна буря остави без ток села с етнически българи в района на Болград

След снежната буря по Северното Причерноморие и Източна Украйна, без ток е украинският Болградски район, който е с най-компактното българско население в Украйна. Поледица, повалени дървета, прекъснати електропроводи – това са последствията от стихията в..

публикувано на 28.11.23 в 09:29

В район на Будапеща откриват мемориален знак на българските градинари

В Будапеща откриват и освещават паметна плоча в чест на българските градинари, живели и работили на територията на 11 район в града, съобщи във Фейсбук Българското републиканско самоуправление в унгарската столица. Честването е на 28 ноември, от 14:30 часа..

публикувано на 27.11.23 в 15:59