Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деца от целия свят показват „Природните чудеса на България“ в Рим

Снимка: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in Abruzzo

Да нарисуваш „Природните чудеса на България“ в изолация, само по снимки и дълбоки емоции... Това направиха стотици българчета от цял свят преди две години, вдъхновени от едноименния конкурс на Българо-италианска културна организация АИБИА “Българи в Абруцо”, съвместно с БНУ ”БулгаринА” в град Пескара. Международната проява се осъществи под патронажа на Българското посолство в Рим и над 200 деца от 6 до18-годишна възраст от България и българските неделни училища по света нарисуваха с любов, неподвластна на пандемични и географски ограничения, Белоградчишките скали, средновековната крепост „Баба Вида“, Крушунските водопади, Чудните мостове, пещерата „Магура“, Казанлъшката роза и още много природни богатства на родината ни. В средата на месец май тази година най-добрите рисунки бяха показани за първи път в училище “БулгаринА” по повод честванията на празника 24 май.

Днес, по случай Международния ден на детето – 1 юни, те ще бъдат официално представени в Галерия “България” на Българския културен институт в Рим.

„Изложбата „Природните чудеса на България“ ще даде възможност на жителите и гостите на Вечния град да видят България през очите на нашите прекрасни деца“, категорични са организаторите. Рисунките ще могат да бъдат разгледани в Рим през целия месец юли. А подробности за откриването на самата изложба, за емоциите на децата и за България извън България ще ви разкажем в специален материал на страниците на Радио България съвсем скоро.

Вижте още:

Снимки: Facebook/ AIBIA - Associazione Italo Bulgara in AbruzzoПо публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Немско-българско дружество "Дунав" кани на предколеден празник в Дюселдорф

Дните от последния месец в годината обикновено са изпълнени с приятни емоции и очакване за светлите и уютни празнични дни, прекарани с близки и приятели. В тях дори и ежедневната работа сякаш не ни натежава толкова или поне си позволяваме да повярваме..

публикувано на 27.11.23 в 09:45

„Родина зад граница“: При българите в Албания

Откога датират първите поселения на българи в Албания, как живеят сънародниците ни в Голо бърдо, Гора и Мала Преспа, какви са възможностите пред младите хора от български произход и перспективите пред националното ни малцинство в контекста на..

обновено на 25.11.23 в 11:59

DW показва на фокус българката Виви Василева

Запознайте се с изгряващата звезда на перкусиите – Виви Василева. Така започва кратката видео-история на Дойче Веле за 29-годишната българка, която в началото на година стана първата перкусионистка, удостоена с престижната награда на името на..

публикувано на 25.11.23 в 11:25