Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

4
Снимка: Facebook/teddy.ushev

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат показани над 250 експоната – изследователски рисунки, скици на сценарии, тетрадки, фази на анимация, предмети от личния архив. Освен това от 1 до 7 юни ще се състои лайф пърформанс на твореца.  

Представянето на автора ще бъде подчертано с прожекции на няколко негови филми, което ще позволи на посетителите да наблюдават прехода от неподвижното към движещото се изображение и да разберат артистичния му подход”, казаха от Българския културен институт в Париж.

На голяма стена, поръчана за изложбата, ще бъде излъчена филмовата трилогия “ХХ век”, придружена с илюстрирани книги, плакати и инсталации на Теодор Ушев.

Изложбата е финансирана от канадското и от френското правителство и по-късно ще бъде показана в Монреал. Партньор на събитието е Българският културен институт в Париж. Официалното откриване ще се състои на 8 юни.

Свързани публикации: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37