Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Черешова задушница почитаме паметта на починалите

Снимка: БГНЕС

На днешния 3 юни, събота преди Петдесетница, Българската православна църква отбелязва Черешова задушница. В този ден се почита паметта на починалите православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 3 юни.

На Задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, за да напомни за грижата за мъртвите. Опечалените по смъртта на свои близки посещават гробищата, палят свещи, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

Към поменалните трапези се добавят череши - най-популярният плод за този период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37

Неблагоприятен ден за планински туризъм

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите части вали дъжд и има мъгла. Над 2200 м надморска височина снежната покривка достига 5-10 см. Според прогнозата за времето на Националния институт по..

публикувано на 04.05.24 в 10:26

МВнР отправи призив към българите в Грузия и шведския град Малмьо

Заради продължаващите протести в Тбилиси, външното ни министерство препоръча на българските граждани, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации, както и да се информират чрез местните медии за развитието на ситуацията и да следват..

публикувано на 04.05.24 в 09:13