Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ връща изпълнен мандат за съставяне на кабинет

Снимка: БГНЕС

“Продължаваме промяната” – “Демократична България” днес ще върне папката с изпълнен мандат за съставяне на правителство, връчена му от президента Румен Радев. За целта в 11,00 ч. на “Дондуков” 2 държавният глава ще приеме номинирания за министър-председател Николай Денков, който ще обяви състава на своя проект за кабинет.

Според договорката с ГЕРБ-СДС двете политически сили ще застанат зад експертно правителство с ротационен премиер. След девет месеца Николай Денков ще трябва да отстъпи премиерския пост на бившия еврокомисар Мария Габриел.

Една от ключовите цели на редовния кабинет и на мнозинството в този парламент, освен приемане на бюджет и влизане в Шенген и еврозоната, е цялостна съдебна реформа и работещи институции, регулатори и служби за сигурност, които да върнат доверието на гражданите и справедливостта в държавата”, обявиха в позиция от “Продължаваме промяната”.

От своя страна, Румен Радев коментира, че няма експертни кабинети. “Да, кабинетът е съставен от експерти, но политическото ръководство и политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства”, заяви той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30