Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служебното правителство отчете, че е управлявало "изтощителни 10 месеца"

Снимка: БГНЕС

Ние върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България, каза премиерът Гълъб Донев на извънредно заседание на Министерския съвет, но което служебният кабинет представи отчет за своя работа от 3 февруари.

"Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс-минус 24 часа. Бяха изтощителни 10 месеца. Мислете за хората, те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е безполезна", призова Донев бъдещия редовен кабинет.

Освен успешно проведените парламентарни избори Донев изброи проблемите, по които е работил временния кабинет: подкрепа за покупателната способност на гражданите; намалена е инфлацията; ограничаване на монополите и спекулата; подкрепа на производителите; укрепване на сигурността и охраната на границата – предотвратени са 31 000 опити за незаконно проникване през границата; борба с беззаконията и противодействия на корупцията; съдебна реформа; създаването на спешна медицинска помощ по въздух; укрепване на лидерската роля на България в региона.

Гълъб Донев

"Присъдиняването към Шенген беше един от ангажиментите на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката и по присъдиняването към еврозоната", заключи Гълъб Донев.

Още от категорията

България и САЩ подписват Меморандум за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел ще ръководи българската правителствена делегация на втората сесия на Стратегическия диалог между Република България и САЩ, която ще се състои днес във Вашингтон. В делегацията са включени министрите на..

публикувано на 25.09.23 в 07:00
Въонг Дин Хуе

Председателят на Националното събрание на Виетнам на официално посещение у нас

Парламентарна делегация, водена от председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе, днес ще посети страната ни. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Той ще посрещне..

публикувано на 25.09.23 в 06:00

Ако някой използва местните избори за оправдание, си е направил грешно сметката

Вицепрезидентът Илияна Йотова препоръча да не се преувеличават резултатите от местните избори за съдбата на правителството, тъй като Конституцията повелява разделение на властите. “ Нека да оставим хората да преценят най-добре и да изберат своите..

публикувано на 23.09.23 в 16:13