Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Служебното правителство отчете, че е управлявало "изтощителни 10 месеца"

Снимка: БГНЕС

Ние върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България, каза премиерът Гълъб Донев на извънредно заседание на Министерския съвет, но което служебният кабинет представи отчет за своя работа от 3 февруари.

"Може би до края на отговорностите ни като временна власт остават плюс-минус 24 часа. Бяха изтощителни 10 месеца. Мислете за хората, те са държавата. Не мачкайте и не пречупвайте хората. Този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е безполезна", призова Донев бъдещия редовен кабинет.

Освен успешно проведените парламентарни избори Донев изброи проблемите, по които е работил временния кабинет: подкрепа за покупателната способност на гражданите; намалена е инфлацията; ограничаване на монополите и спекулата; подкрепа на производителите; укрепване на сигурността и охраната на границата – предотвратени са 31 000 опити за незаконно проникване през границата; борба с беззаконията и противодействия на корупцията; съдебна реформа; създаването на спешна медицинска помощ по въздух; укрепване на лидерската роля на България в региона.

Гълъб Донев

"Присъдиняването към Шенген беше един от ангажиментите на правителството, продължиха интензивните разговори с Нидерландия за откриването на формула, която дава увереност, че резервите им спрямо България ще отпаднат. Независимо от наложилото се отлагане, продължава подготовката и по присъдиняването към еврозоната", заключи Гълъб Донев.

Още от категорията

Денков пред ORF: Няма реални аргументи срещу приемането на България в Шенген

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF, цитиран от БНТ. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат..

публикувано на 25.11.23 в 10:16

По съседски: Събития с балкански адрес

Създадоха речник на сръбски и албански думи, които не се нуждаят от превод "Демокрация", "традиция", "пропаганда", "батерия", "епидемия", "комшии" (съседи) – това са някои от думите, които нямат нужда от превод от албански на сръбски и..

публикувано на 24.11.23 в 11:50
 Богдан Богданов

За да е конкурентноспособен ЕС, България и Румъния трябва да са в Шенген

Заедно с бизнеса и с двустранните търговски камари днес искаме ясно да заявим, че икономическото развитие и сигурност на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенген и в eврозоната. Това посочи министърът на икономиката и..

публикувано на 23.11.23 в 13:50