Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС прие за допустимо и второто искане за отстраняване на главния прокурор

Снимка: БТА

Пленумът на Висшия съдебен съвет прие единодушно за допустимо и второто предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. И двете са направени от членове на Прокурорската колегия на съвета. Първото, прието на 25 май, е за предполагаемо тежко нарушение на служебните задължения, а сегашното – за евентуални действия, накърняващи престижа на съдебната власт. 

Визират се думите “политически боклук, който трябва да бъде изметен”, изречени по адрес на народните представители. Преди да гласува за редовността на предложението, ВСС отхвърли искането на Иван Гешев да бъде спряна процедурата. Той заподозря, че “зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ” и представлява “опит за превземане на съдебната власт и тоталитарен преврат”. 

По-късно днес Иван Гешев сезира Конституционния съд за промените в Закона за съдебната власт, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00