Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков: Предложеният кабинет има експертиза да взима важни решения

| обновено на 06.06.23 в 17:51
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

"Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори, и да сложим край на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат България да има редовно правителство и действащ парламент". Това заяви от парламентарната трибуна номинираният за премиер на ротационен принцип от ПП-ДБ Николай Денков при представянето на състава на новия кабинет. По думите му двете коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са направили много компромиси, за да бъде осигурена стабилност на страната, за да бъдат решени проблемите на хората и да бъде придвижено напред европейското развитие на България. "Днес е денят да изберете кабинет, който има експертизата и смелостта да взема важните решения и да носи отговорност за тях", призова Денков.

Преди гласуването на кабинета служебният премиер Гълъб Донев заяви пред журналисти, че най-важното за България сега е да има работещо редовно правителство с парламентарна подкрепа зад гърба си.

Кирил Петков

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви пред депутатите, че двамата посочени за ротационни премиери - Николай Денков от ПП-ДБ и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС, са му вдъхнали доверие, че съединението е възможно. "Ако в парламента дадем по-дълъг живот на това правителство, България може да бъде трансформирана, да бъде в Шенген, да има бюджет с дефицит под 3%, без да се пести от пенсии и без да се вдигат данъците... България може да започне отново своя подем в регионалното развитие, а младите хора да виждат своето развитие в страната, а не извън нея", увери Петков. При представянето на ротационните премиери той подчерта, че акад. Денков е поставян в ТОП 1% в света на учените в неговата област - физикохимията, в света, а Габриел - "друг голям талант на България", човек, доказал се като успешен европейски лидер в сфери, които движат икономическото развитие в цяла Европа.

"Има такъв народ" също няма да подкрепи кабинета. Филип Станев от партията нарече новата управленска коалиция "лигата на необикновените джентълмени измамници". Според него тези, които подкрепят новото правителство, са срам за българската демокрация.

Деница Сачева

Деница Сачева от ГЕРБ изтъкна, че партията е направила компромиси, които се приемат трудно от избирателите, но обясни, че целта е била "бързи и безкомпромисни резултати". "Не може държавата да продължава да се управлява от хора, които не са избрани от народа", каза тя, имайки предвид служебните правителства, назначавани от президента Румен Радев.

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в новия кабинет влизат само лица, близки до САЩ. Според него "сме свидетели на кадифен държавен преврат”, зад който стоят "майстори от посолствата".

Любен Дилов

"България от две години е в контролиран хаос", каза от трибуната Любен Дилов - син от СДС. По думите му е направен огромен експеримент в българската политика като държавата е оставена в ръцете на служебни правителства. Той заяви, че трябва да се приложат усилия този парламент да работи, а кабинетът да бъде подкрепен, тъй като той ще има огромна и тежка задача да поправя изключително много тежки неща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34