Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Парламентът избра Николай Денков за премиер

| обновено на 06.06.23 в 18:05
Снимка: БТА

Парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС.

Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше въздържали се.

Подкрепа получи и съставът на кабинета. Депутатите одобриха преименуването на Министерството на земеделието на Министерство на земеделието и храните. Кабинетът с премиер Николай Денков, предложен от ПП-ДБ, ще има само един вицепремиер - Мария Габриел, предложена от ГЕРБ-СДС. Двамата ще разменят постовете си на ротационен принцип след 9 месеца. Това е първият кабинет в България с ротационен премиер.

Новоизбраните членове на Министерския съвет положиха клетва.


 "Честито на всички българи, вече имаме редовно управление! Връщаме силата на парламентарната република!", заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той изрази надежда за пълен 4-годишен мандат на кабинета “Денков-Габриел”.

Кирил Петков

Най-стабилно е правителството между първите две сили, подкрепено и от други, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента, след като беше излъчен редовен кабинет. Относно обвиненията на президента Румен Радев към новия кабинет, той заяви, че президентът би трябвало да е обединител.

Бойко Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като "не