Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът избра Николай Денков за премиер

| обновено на 06.06.23 в 18:05
Снимка: БТА

Парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС.

Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше въздържали се.

Подкрепа получи и съставът на кабинета. Депутатите одобриха преименуването на Министерството на земеделието на Министерство на земеделието и храните. Кабинетът с премиер Николай Денков, предложен от ПП-ДБ, ще има само един вицепремиер - Мария Габриел, предложена от ГЕРБ-СДС. Двамата ще разменят постовете си на ротационен принцип след 9 месеца. Това е първият кабинет в България с ротационен премиер.

Новоизбраните членове на Министерския съвет положиха клетва.


 "Честито на всички българи, вече имаме редовно управление! Връщаме силата на парламентарната република!", заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той изрази надежда за пълен 4-годишен мандат на кабинета “Денков-Габриел”.

Кирил Петков

Най-стабилно е правителството между първите две сили, подкрепено и от други, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента, след като беше излъчен редовен кабинет. Относно обвиненията на президента Румен Радев към новия кабинет, той заяви, че президентът би трябвало да е обединител.

Бойко Борисов

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи като "неморална" постигнатата договореност за кабинет между първите две политически сили и обяви, че няма да им даде 100 дни толеранс.

Корнелия Нинова

Президентът Румен Радев отчете, че петото му служебно правителство се е справило с всички тежки предизвикателства по време на своето управление.

Румен Радев

В Министерски съвет се проведе церемония по символично предаване на управлението от кабинета на служебния премиер Гълъб Донев на новото редовно правителство, начело с Николай Денков.

Николай Денков и Гълъб Донев

"Заварихме държава на пауза. Предаваме държава с добре функциониращи системи", каза Донев като изрази надежда за приемственост. "Няма нищо по-нормално от това българският парламент да приеме редовно правителство, което да изпълнява своите задължения по Конституция", заяви от своя страна новият премиер Николай Денков. Той изказа озадачение от факта, че заместник-министрите от служебния кабинет са били освободени от заеманата длъжност със заповеди, подписани от служебния премиер Гълъб Донев. Това не съответства на заявеното желание за приемственост, подчерта Денков.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45