Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евгени Веселинов получи годишната награда на фондация "Българска памет"

Снимка: БТА

Главният редактор на изданието "Българика" в Калифорния Евгени Веселинов получи годишната награда на Фондация "Българска памет". Отличието му беше връчено лично от председателя на фондацията Милен Врабевски по време на специална церемония в София.

От 2000 г. Веселинов живее в САЩ, където работи като професионален фотограф на свободна практика. През 2003 г. в Лос Анжелис създава в-к "Обзор" първото българско печатно издание на Западния бряг. Медията преминава онлайн през 2009 г, като уебсайта BulgariCA. Името е съкратено от "Българи в Калифорния" (BULGARICA - BULGARians In CАlifornia). През 2008 г. той създава първото българско училище на Западния бряг - "Иван Вазов". "Журналистът", както го наричат, организира и подкрепя десетки инициативи и събития в Лос Анжелис и помага на българи в Щатите.

"Вълнението е голямо. Това ми е първата награда. Голям ден е за мен, голям празник. Аз тази година имам юбилей – ставам на 60 години, навършват се и 20 години от създаването на българската медия и 15 години от създаването на българското училище на Западния бряг в САЩ. Много съм щастлив и горд, че точно тази фондация ми дава наградата, защото ми съвпада посоката с това, което прави д-р Милен Врабевски", заяви на церемонията Веселинов.


Още от категорията

Българин с две трансплантации изкачи най-високия връх на Африка

Българин с две трансплантации - на сърце и бъбрек, покори най-високия връх в Африка - Ухуру (5895 метра) в планината Килиманджаро в Танзания.  Хасковлията Георги Пеев съобщи за успеха си, който е  постигнат сутринта на 7 декември в 6:36 часа българско..

публикувано на 07.12.23 в 12:07

Женско коледно парти с благотворителна цел в Чикаго

Женско парти с благотворителна цел постави началото на коледните празници в Чикаго, съобщи Сдружение "Българка"- Чикаго. По време на събитието, организирано съвместно с Културния център "Българика", бяха събрани близо 7 хил. долара. Част от средствата ще..

публикувано на 06.12.23 в 18:30
Райна Манджукова

Райна Манджукова на среща с българската общност в Германия

От днес до неделя изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова гостува в Мюнхен (6-10декември), където ще се срещне съссънародниците ни в Германия, съобщиха от Агенцията. Според програмата на работното помещение..

публикувано на 06.12.23 в 16:34