Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Веселинов получи годишната награда на фондация "Българска памет"

Снимка: БТА

Главният редактор на изданието "Българика" в Калифорния Евгени Веселинов получи годишната награда на Фондация "Българска памет". Отличието му беше връчено лично от председателя на фондацията Милен Врабевски по време на специална церемония в София.

От 2000 г. Веселинов живее в САЩ, където работи като професионален фотограф на свободна практика. През 2003 г. в Лос Анжелис създава в-к "Обзор" първото българско печатно издание на Западния бряг. Медията преминава онлайн през 2009 г, като уебсайта BulgariCA. Името е съкратено от "Българи в Калифорния" (BULGARICA - BULGARians In CАlifornia). През 2008 г. той създава първото българско училище на Западния бряг - "Иван Вазов". "Журналистът", както го наричат, организира и подкрепя десетки инициативи и събития в Лос Анжелис и помага на българи в Щатите.

"Вълнението е голямо. Това ми е първата награда. Голям ден е за мен, голям празник. Аз тази година имам юбилей – ставам на 60 години, навършват се и 20 години от създаването на българската медия и 15 години от създаването на българското училище на Западния бряг в САЩ. Много съм щастлив и горд, че точно тази фондация ми дава наградата, защото ми съвпада посоката с това, което прави д-р Милен Врабевски", заяви на церемонията Веселинов.


Още от категорията

Седмица на българското кино в Берлин

Седмицата на българското кино се провежда при засилен интерес в Берлин. Домакин на събитието е Българският културен център в германската столица. То се посвещава на Националния празник на България - 3 март, и на 145 години от..

публикувано на 01.03.24 в 15:13

Консулството ни в Бразилия организира изнесени консулски дни в Сао Пауло

Консулската служба на посолството на България в Бразилия организира изнесени консулски дни в гр. Сао Пауло, rua Xavier de Toledo, 210, на 22 и 23 март (петък и събота) 2024 г. За това съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Бразилия.  Ще..

публикувано на 29.02.24 в 13:57

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията...

публикувано на 28.02.24 в 19:45