Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 31% от производството на ток у нас са резултат на соларните паркове

Снимка: Pixabay

Огромният интерес към слънчевата енергия в България може да се обясни с високите цени на тока, както и с несигурността на пазарите, особено след избухването на военния конфликт в близост. Слънчевите централи в страната значително увеличават капацитета си. „В България вече работят над 2000 мегавата слънчеви мощности. Само през 2022 г.  нови централи се присъединиха с близо 600 мегавата“, съобщи Румен Петров от Българска соларна асоциация в интервю за БНР - Стара Загора.

За пръв път у нас фотоволтаиците са произвели повече ток от АЕЦ и ТЕЦ.Това се случило на 1 май т.г., когато в продължение на няколко часа по обед произведената енергия от соларни централи е надвишила тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен оператор. Причината в конкретния случай е планов ремонт на V блок на АЕЦ Козлодуй, който започнал в последния ден на април. Но при предишни подобни спирания на блоковете,дейността им основно е била замествана от ТЕЦ и ВЕЦ, а на първи май се е случило от възобновяем енергиен източник.


Вече много бизнеси в България си монтираха соларни панели за собствени нужди, купуват все по-малко ток от мрежата и тази тенденция се очаква да бъде все по-ясно изразена в следващите години.

„Като полза и предимства бих казалq че една слънчева централа се инсталира за съвсем кратко време. Инсталацията е лесна, инвестицията не е толкова голяма. В момента при актуалните цени на оборудването на крепежните елементи и на цената на електроенергията, възвращаемостта на инвестицията в една слънчева централа е в рамките на 5-6 години“,