Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин от Херсон: След инцидента нямаме връзка с българите в Новая Каховка

Юрий Паличев
Снимка: БТА

"След взривяването на Каховската ВЕЦ най-критична е ситуацията в окупираната украинска територия. Тежка е ситуацията в Новая Каховка, където живеят българи и са под окупация. След бедствието нямаме връзка с тях". Това каза пред БТА българинът Юрий Паличев от Херсон, член на управителния съвет на българското дружество в Херсонска област "Хан Кубрат".

По думите му всички от Херсон са евакуирани и са в безопасност. "Получих информация, че в едно от окупираните украински села - Саги, близо до град Олешки, нивото на водата е до 4 метра. Хората са на покривите на къщите. Няма как да им се помогне, обмислян е вариантът да ги спасят с лодки, но съществува опасност руснаците да стрелят по тях", каза още Паличев.

Българската общност в Херсонска област наброява близо 1100 души по данни от последното преброяване в Украйна  от 2001 г. Първите няколко български семейства в Херсон се заселват през 1785 г., за което свидетелстват материали от "Историята на заселването на Херсонска област в края на 18 началото на 19 век", съобщава БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35