Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земетресение с магнитуд 4,8 на 15 км от Пловдив

Снимка: архив

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер по данни на Европейския средземноморски сеизмологичен център е регистрирано на 15 км от Пловдив и 146 км от София. Епицентърът на труса е северно от Асеновград. Трусът стана в 15.26 часа и е бил с дълбочина 4,5 км. Земетресението е усетено и в София. Шест минути след земетресението е регистриран и вторичен трус от 2,1 по Рихтер. 

Жителите на Пловдив са усетили труса силно за около 10-15 секунди. Засега няма данни за сериозни щети. Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, каза пред БНР Пловдив кметът Румяна Самоковарева. По нейните думи има паднали комини и тухли от комините и читалището. И в Садово заметесението е усетено силно, но няма данни за поражения по сградите.

Още от категорията

В сила е ново разписание на БДЖ

От 10 декември влиза в сила нов график за движение на пътническите влакове на БДЖ. Осигурен e нов директен бърз влак Свиленград - София – Свиленград, без да се налага прекачване в гарите. С един час по-късно ще тръгва теснолинейката..

публикувано на 10.12.23 в 10:00

Старт на междусистемната газова връзка България-Сърбия

Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) ще бъде въведена в експлоатация със специална церемония, в която ще участват президентите на двете държави Румен Радев и Александър Вучич. Съоръжението е с обща дължина от 170 км....

публикувано на 10.12.23 в 05:10
Атрактивни експонати в коледното изложение на музея

Атрактивни експонати в коледното изложение на музея "Земята и хората"

Минерал, който сменя цвета си и аметист са "звездите" на коледното изложение за минерали в Националния музей "Земята и хората" в София  който продължава и на 10 декември, предаде репортер на БГНЕС. Свои лични колекции с минерали, скъпоценни камъни и..

публикувано на 09.12.23 в 21:35