Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на горнооряховския суджук събира почитатели на месния деликатес

Снимка: архив

Тридневен празник на Горнооряховския суджук с дегустация на деликатеса и богата кулинарна програма събира гости от близо и далеч в Горна Оряховица. Градът е домакин на празника за 16-ти път и както обикновено, горнооряховският суджук ще се предлага като изсушен продукт или пък прясно изпечен на скара.

Местният деликатес се произвежда от едносортно качествено говеждо месо, с букет от характерни подправки, без добавени консерванти. Продуктът е сушен не по-малко от 15 дни, уточняват производители. Горнооряховски суджук (Gornooryahovski sudzhuk) e вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 година. Това е първото българско защитено географско наименование, съгласно европейската политика на качество. Три са месопреработвателните фирми у нас, които имат право да го произвеждат и изнасят в над 20 страни от Европейския съюз, където се радва на голям интерес.

Самият празник в Горна Оряховица започва в петък, 9 юни, с „Балканска вечер“, чийто старт ще даде DJ Jeryco. На откритата сцена до Летния театър ще излязат и самодейните състави от читалище „Братя Грънчарови-2002“. Официалното откриване на празника е в събота, 10 юни, с местни самодейни колективи, много игри и викторини, като музикалната програма ще продължи през целия ден. И тази година е обособен кът на занаятчиите с гостуващи майстори от съседни общини. Кулинарно ателие ще представя типични ястия от горнооряховския край - дрипави баници от село Върбица, погачи, наръсени с ароматни билки, а също и зрял фасул по горнооряховски. Празникът е повод за родови и приятелски срещи, за завръщане към корените и за откъсване от ежедневните проблеми, отбелязват организаторите.

Съставил: Гергана Манчева


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30