Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинци ще протестират пред посолството на Русия в София

Петър Чумаков от Херсон: Целият Черноморски регион ще пострада

Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" организира тази вечер протест пред посолството на Руската Федерация в София под надслов "Българите срещу руски геноцид - Каховка – това сме ние!" "Взривяването на Каховската ВЕЦ и унищожаване на мирното население на Украйна, инфраструктурата й е военно престъпление!... Това е геноцид не само срещу украинския народ, срещу всички нас! Техногенна и екологична катастрофа засяга всеки от нас, не само украинци!", пишат организаторите в социалните мрежи.

"Два дена нямахме връзка с много роднини, познати. Къщите им са отнесени от вода. Останаха без жилища, без коли, без нищо. Намериха лодки. Евакуация изобщо нямаше. Говорим за левия бряг, за окупираната територия. До днешния ден хората са по покривите, деца, възрастни хора, без храна, без вода. Не дават коридор на международните организации. Планини от трупове на животни, хора, къщи – всичко това отива към Черно море. 70% от потопената под вода площ е в окупираната територия". Това разказа пред БНР за ситуацията след взривяването на язовирната стена в Нова Каховка Петър Чумаков от Херсон, председател на сдружение "Хан Кубрат".

Той посочи, че 31 български села в Запорожка област са под окупация, или над 50 000 таврийски българи.По думите му, българските политици не са оказали подкрепа на етническите българи в Украйна.

"Това е нечовещина. Това е отвън всички червени линии.Светът продължава да гледа това, да си го обсъжда и да мълчи - каза пред БНР бесарабската българка Татяна Станева, която в момента е в Киев. –Мислих, че няма нищо по-страшно от окупацията. Сега разбрах, че има и по-страшни неща.В един момент губиш всичко, което си градил цял живот, без никаква надежда да се върнеш. Не знам какво чувстват тези хора."


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38