Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висшият съдебен съвет освободи Иван Гешев от поста Главен прокурор

Снимка: БГНЕС

С 16 гласа "за" и 4 гласа "против" пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор на България.

Предложение за това направиха  четирима от членовете на Прокурорската колегия, заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт. Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор на България в началото на 2020 г.. Назначаването му породи вълна от недоволство и протести сред българите в страната и чужбина с искане за прекратяване на седемгодишния му мандат. В края на май 2023г.,  при представянето си за кандидат за министър-председател с мандата на първата политическа сила в 49-ото Народно събрание, Мария Габриел, настоящ вицепремиер и министър на външните работи, обяви, че отстраняването на Гешев ще бъде приоритет в работата на коалиционното правителство.

След днешното  решение на ВСС държавният глава Румен Радев следва да подпише указ за освобождаване на Иван Гешев от поста „Главен прокурор“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30