Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процедурата по отстраняване на главния прокурор – на ход е президентът

С 16 гласа "За" и 4 "Против" Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност Главния прокурор Иван Гешев, в негово отсъствие. До безпрецедентния за страната ни случай се стигна след дебат и изслушвания на свидетели в две заседания, едно от които, миналия четвъртък, продължи 14 часа.

Решението на ВСС следва да бъде потвърдено от указ на държавния глава, но няма изрично упоменат срок, в който трябва да бъде подписан той. Затова сега всички погледи са насочени към Румен Радев. Междувременно Иван Гешев отправи две питания към Конституционния съд, касаещи легитимността на настоящия състав на ВСС, който е с изтекъл мандат от 9 месеца, а също и допустимостта на отстраняването му с по-малко гласове.

Иван Гешев

Необходимо ли е президентът да чака решенията по питанията на  Гешев към Конституционния съд или ако подпише указа веднага, той може да бъде атакуван и заради това, че решението за освобождаването на Гешев е взето в негово отсъствие, което нарушава член на Конституцията, свързан с правото му на защита?

Емануил Йорданов

"Не нарушава член на Конституцията, тъй като в правото има една максима, която гласи, че никой не може да черпи права от противоправното си поведение обясни пред БНР  Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. – Ако Гешев е решил да ходи в европейските институции, където да "клепа" Бойко Борисов, това е лично негов избор ( главният обвинител е в Страсбург за изслушване в Европейския парламент – бел.ред.). Всеки един от заместниците му би могъл да отиде вместо него. Мислите ли, че в съда някой подсъдим би могъл да стане и да каже "не ме интересува вашето дело, аз имам билет за влака"? Това е несериозно отношение към материята и не мисля, че е редно да се толерира."

Конституционният съд обаче се бави в надбягването между тези две процедури и забавянето, може да се окаже ключът към решаването на загадката – коментира преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова пред bTV.

Опити Главният прокурор да бъде отстранен от длъжност, правиха няколко поред министри на правосъдието както от редовно, така и от служебно правителство. Що се отнася до развръзката – издаването на президентски указ за прекратяване на седемгодишния мандат, доц. Киселова прогнозира:

Наталия Киселова

"Според мен това ще се случи до края на тази или началото на другата седмица. Всички разговори, на които станахме свидетели, показаха едно – качеството на членовете на ВСС, за съжаление, не съответства на удвоените разходи за правосъдие в България през последните години" – заяви тя и допълни: "Въпросът е, къде е границата, отвъд която магистрати и то на най-високо ниво могат да си позволят да навлязат в полето на политиката. Затова съществува разделение между политическата и юридическата власт. Правото е такова, че г-н Гешев като Главен прокурор може да говори чрез своите актове, а не през политическите коментари, давани по медиите."

Велислав Величков

"Кариерата на Иван Гешев като главен прокурор изобщо не трябваше да започва" – заяви адвокат Велислав Величков пред БНТ. Според него, с акта си от вчера "членовете на Висшия съдебен съвет си признаха, че не са преценили правилно моралния интегритет и професионалната компетентност на Главния прокурор, още към датата на неговия избор."

Като част от неправителствената организация "Правосъдие за всеки" адвокат Величков е сред организаторите на редица протести срещу "фактическото назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, предложен от неговия предшественик – Сотир Цацаров":

"Три години и половина по-късно всички наши доводи се оказаха състоятелни и ги потвърдиха тези, които го избраха" – коментира Величков. –Това е най-голямата ирония на съдбата, а кариерата на г-н Гешев застрашава българското правосъдие. Той действа избирателно, неефективен е като главен прокурор и застрашаваше дълго време независимостта на съда със своите политически изявления и действия във Висшия съдебен съвет".

Иван Анчев

"Иван Гешев имаше предостатъчно време да каже достатъчно истини и да предприеме действия, така че това, което прави сега, да бъде възприето от обществото, а не то да остава с впечатлението, че е свидетел на разчистване на сметки между различни заинтересовани кланове, които са развалили съюза помежду си и сега си мерят силите" – коментира  от своя страна дипломатът Иван Анчев пред телевизия Bulgaria On Air.

Наблюдатели съзират в изявленията и действията на Иван Гешев от последните седмици опит да се легитимира в политическото пространство. Политическо бъдеще пред Главния прокурор съзира и социологът Първан Симеонов. В интервю за БНР директорът на агенция „Галъп“ коментира, че това е един от шансовете за Гешев да продължи да говори. Според него Гешев е напипал един много точен политически сегмент – между очертаващото се крайно евроатлантическо правителство и радикалната русофилска опозиция в лицето на парламентарната партия "Възраждане". Настоящата ситуация обаче е урок за прозападните либерали в страната - че бързи решения няма, изтъкна Първан Симеонов:

Първан Симеонов

"Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. /.../ В България легитиматорите, които казват дали си добър или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това - това е първа стъпка на съдебната реформа, Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл - всички тези неща, които много лесно обясняват света и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, разбира се ще се гледа прогнозата за времето - кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест." 

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА, БГНЕС


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35
Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46