Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалният министър призова пострадалите от наводненията да кандидатстват за подкрепа от държавата

Иванка Шалапатова
Снимка: Facebook /Иванка Шалапатова

Постъпилите заявления от пострадалите райони в областите Монтана, Враца и София до този момент са много малко. По този повод, във Варна, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова призова домакинствата да подават документи за подкрепа, които в рамките на няколко дни ще се разгледат и помощите ще бъдат изплащани максимално бързо. Помощта може да се получи по няколко линии, които не се изключват, а се допълват, посочи Шалапатова. Освен за еднократна сума в размер до 1512 лева, хората могат да кандидатстват и пред фонд „Социална закрила“, където ще могат да получат до 2 500 лева за ремонт на къщата или за замяна на уреди от първа необходимост, спрели да работят при бедствието. Третата възможност е програмата „Топъл обяд“, като не са поставени ограничения за броя на хората. Освен това, местните власти могат поискат от министерството бройки за назначаване на трайно или нетрайно безработни, които могат да бъдат наемани почасово за срок от 3 месеца. Идеята е те да помагат за разчистването, дезинфекцията, както и на пострадалите домакинства.

Междувременно, обстановката в засегнатите от наводненията райони постепенно се нормализира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01