Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът има резерви по процедурата за избора на и.д. главен прокурор

Снимка: БТА

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет няма да обсъжда на 20 юни избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, каза преди заседанието на колегията съдия Атанаска Дишева. Указът на президента Румен Радев за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор вече е обнародван в "Държавен вестник".

"Това, което се случва в момента някак навява на съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор", коментира президентът Радев на енергийна конференция в София избора на Сарафов. Президентът призова "обществото да следи и упражнява всевъзможен контрол" върху Сарафов, защото според Радев процедурата по избора му "не е преминала през задълбочени обсъждания за професионални и морални качества" на магистрата.

"Не знам откъде президентът Радев вади тези заключения. Нито законодателната, нито изпълнителната власт трябва да излизат от правомощията си". Така премиерът Николай Денков отговори от Пампорово на коментара на президента Радев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България изпрати военен контингент за подкрепа на KFOR в Косово

С церемония в Благоевград беше изпратен нов български военен контингент на мисия в Косово. Над 100 български военни попълват Силите на оперативния резерв в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Така България вече има в Косово около 300..

публикувано на 21.05.24 в 14:35
Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46