По-скъп Курбан байрам ще посрещнат мюсюлманите в Кърджалийско. Цените на жертвените животни са два пъти по-високи от миналата година. Разходите за празника също са увеличени. Но вярващите ще спазят традициите и семействата ще се съберат, като някои роднини ще пропътуват хиляди километри към дома. Курбан байрамът е следващата седмица и подготовката напредва, съобщи „Радио Кърджали“ на БНР.
Традицията на Курбан байрам да се коли животно идва от преданието за пророка Ибрахим. Той се помолил да бъде дарен с момче и ако това стане, да го принесе в жертва на Бога. Когато пророкът тръгнал да изпълнява своя обет, Бог поставил на жертвеника вместо детето коч. Затова на всеки Курбан байрам се принася в жертва обредно мъжко животно.
Курбан байрамът започва на 27 юни в деня арифе, в който мюсюлманите отдават почит на починалите близки. Същинският празник е ден по-късно и започва с празнични молитви в джамиите.
За четвърта година Forbes събира на една сцена умовете зад най-значимите иновации в българската индустрия. По време на събитието, което ще се проведе в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София, ще бъдат обявени и победителите във Forbes..
На 21 нември от 10:00 часа италианският майстор-готвач Даниеле Приори, заедно с 10 млади хора с интелектуални затруднения ще приготви италиански обяд в Дневен център „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“. Приори и младежите ще сготвят по неаполска..
Във вторник от северозапад през страната ще премине студен атмосферен фронт. Дъжд ще вали на много места в западните райони и Дунавската равнина, а по високите полета на Западна България и Предбалкана бързо ще премине в сняг. Валежите още в сутрешните..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..