Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България готви производството на снаряди за Украйна по стандарта на НАТО

Снимка: БГНЕС

България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред парламентарните комисии по отбрана и по външна политика. Той и външният министър Мария Габриел бяха изслушани заради предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. Помощта е според украинските потребности и нашите възможности, както реши парламента, добави Тагарев. Сравнима е по обем и видове с първия изпратен пакет. Към този момент не се дискутира предоставянето на основни бойни машини. Съвсем скоро България ще се присъедини към споразумението за предоставяне на 1 млн. снаряда за Украйна, потвърди Тагарев.

България не е напълно готова да произвежда 155 мм снаряди и готви проекти за тяхното пускане. Те ще се финансират от Еврокомисията. Военните заводи в Сопот работят на пълни обороти и произвеждат използваните от Украйна 152 и 122 мм. боеприпаси, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред комисията по отбрана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вход свободен и войнишка боб чорба във Военноисторическия музей за 6 май

С Ден на отворени врати ще бъде отбелязан на 6 май Денят на храбростта и празникът на Българската армия в Националния военноисторически музей в София, Военноморския музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и в Музея на авиацията в..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Спират блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" за презареждане с американско ядрено гориво

На 5 май пети блок на единствената атомна централа "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво. В изпълнение на програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация, в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA,..

публикувано на 03.05.24 в 10:47

"Репортери без граници": България се изкачи до 59 място по свободата на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59 място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" за 2024 г., публикувана по повод 3 май - Световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния..

публикувано на 03.05.24 в 09:20