Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да влезе в Шенген през октомври т.г.

Снимка: архив

Европейските институции се готвят да приемат България и Румъния в Шенген още през настоящата година, информира Euractiv, цитирайки източници от Европейския парламент. Влизането в Шенгенското пространство може да стане на два етапа – от октомври по отношение на въздушните граници, а от догодина да отпадне и сухопътният граничен контрол.  

Сред аргументите в полза на страната ни са демонстрираната готовност за започване на истинска съдебна реформа чрез въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, избирането на правителство след продължителна политическа криза, намерението на кабинета да преразгледа политиката на президента Румен Радев спрямо Украйна и решението България да бъде представлявана на предстоящата среща на върха на НАТО от премиера Николай Денков, а не от държавния глава.  

Европейската комисия приветства също напредъка на двете страни, постигнат през последните три месеца по отношение на спазването на политиката за убежище и връщането на нелегални мигранти, управлението на границите и международното сътрудничество. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40

България днес - 28 май 2024 г.

В „България днес“ на 28 май отделяме специално място на българите в Цариброд, а информационният повод е сключеното споразумение между БНР и Радио-телевизия Цариброд, по силата на което ще се обменят предавания и рубрики. Ние използвахме случая и..

публикувано на 28.05.24 в 19:00