Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Находище на родопски лопен – село Дрангово“ е най-новата защитена местност

Родопски лопен
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов “Находище на родопски лопен – село Дрангово“ е обявена за защитена местност. Територията се намира в землището на кърджалийското село на площ от 80,818 дка.

Родопският лопен (Verbascum spathulisepalum) е един от най-редките видове растения в българската флора, включен в Червената книга на Република България в категорията “Застрашен”. Той се среща само в Източните Родопи и в някои части на Гърция.

Промяната на статута на местността ще допринесе за опазването и на други значими растителни видове - Родопска етионема (Aethionema rhodopaeum), Фетлерово плюскавиче (Silene fetlerii), Яласова мащерка (Thymus jalasianus), Странджанско сапунче (Saponaria stranjensis).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28