Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропукванията в правителството все още не предвещават нови избори

Снимка: БГНЕС

Изминалата седмица ни предложи поредна доза нестабилност както в метеорологичното, така и в политическото време в България. На фона на обилни валежи, наводнени селища и човешко безсилие пред водната стихия, избухна вълна от нападки и недоверие между първите две парламентарни сили, които сформираха правителство със заявката, че ще преведат страната през кризите и ще направят нужните промени в съдебната система.

Напрежението избухна след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партиите на промяната се стремят да управляват държавата еднолично. От своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП)  Кирил Петков заплаши, че депутатите от коалицията ПП-Демократична България повече няма да влязат в пленарна зала, заради опити постигнатите между тях и ГЕРБ-СДС договорености, да бъдат нарушавани. След заседание на парламентарната им група, Кирил Петков покани лидера на ГЕРБ да подпише Механизъм за гарантиране на реформаторската програма на кабинета, в който са записани 7 условия – общ борд за назначение на регулаторите, да се спазва вече одобрената обща законодателна програма, да бъде изготвена пътна карта за съдебната и конституционна реформа, да има реформа в службите, съгласуван закон за антикорупционната комисия, преработен изборен изборния кодекс и обща позиция за законността на референдума на “Възраждане” по отношение приемането на еврото в страната ни. На този етап обаче лидерска среща между двете политически формации не се е състояла.

Антоанета Цонева
"Най-сериозната гаранция за изпълнението на тези ангажименти е политическата воля, която демонстрираме не толкова през думите, колкото през действията – заяви в интервю за БНР народният представител от ПП-ДБ Антоанета Цонева. – Само действията биха показали, че предварително поетите ангажименти, върху които е конструирано това управление, могат да доведат до реформите, заради които кабинетът е съставен. В противен случай, той губи своята реформаторска същност и губи смисъла на своето съществуване."

В интерес на истината лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви готовност да подпише декларацията, ако тя е под формата на коалиционно споразумение. Засега обаче това не се е случило.

„Както и да го въртим, новото управление е коалиция“ – отбеляза деканът на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Според него проблемите и последиците идват от това, че ги е срам да го признаят, защото не са го обяснили на техните избиратели и трудно ще понесат отговорността за подобен ход:

Даниел Вълчев
"ПП се създадоха в името на това да премахнат Борисов, ГЕРБ, модела "Борисов", модела "ГЕРБ". В момента се чувстват неудобно от това, че ще трябва да кажат: "Хора, вие гласувахте за нас, за да премахнем Борисов, а на нас ни се налага да управляваме заедно с него". Това неудобство е разбираемо, но това би била честната позиция – смята бившият министър на образованието. – Обратното създава средносрочно много големи проблеми. Ние можем да го наричаме както си искаме, но това е коалиция. В една коалиция отношенията са сравнително сложни. Затова е правилно да има документ, в който да е описано всичко. Едната страна бяга от такова нещо и затова сме в това положение."

"За да е стабилно едно управление, участниците в него трябва да постигнат консенсус за решаването на всяка една конкретна ситуация" – посочи още Вълчев.

Управляващите получиха упрек и от страна на президента Румен Радев, заради изявлението на министъра на отбраната Тодор Тагарев, че България ще продължи да подкрепя Украйна не само с въоръжение, но и с подготовката на бойни медици и санитари, които да бъдат на фронта и да оказват помощ на пострадалите. Критикувано бе и правителственото решение българската делегация за Срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс да бъде водена от премиера Николай Денков, а не както обикновено от президента, който е върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили. Според Радев – "курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната".

Въпреки пропукванията, кабинетът засега устоява и е рано да се говори за ситуация, при която предстоят нови избори – категоричен е преподавателят във Великотърновския университет Тодор Галунов.

Тодор Галунов
"Потенциалният конфликт ще дойде преди местните избори (през есента-бел.ред.), тъй като ще се постави въпрос за кандидатурите за кметове. Управляващата коалиция ще трябва да реши какво ще прави. ПП нямат избор, трябва да продължат да се съобразяват с волята на ГЕРБ. Ако се стигне до предсрочни избори, те не са в добро положение".

Ще продължи ли да се повишава градусът на политическо напрежение или ни очаква период на по-стабилно политическо време – предстои да разберем.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, Facebook / Todor Galunov

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46