Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев с призив към евролидерите относно присъединяването на РСМ

Снимка: БГНЕС

В писмо до европейските лидери и институции президентът Румен Радев призова присъединяването на Република Северна Македония към ЕС да се гради на изпълнението на критериите за членство, а не на лобистка политика. Според Радев страните членки от ЕС могат да помогнат интеграционните процеси на РСМ да се фокусират върху спазването на правата на човека и принципите на добросъседството. „Вместо да работи за изпълнението на условията, Скопие залага отново на активно лобиране, за да прикрие липсата на политическа воля за постигане на критериите за членство. Изострят се нападките и езикът на омразата срещу България, въвеждат се „черни списъци“ за забрана на български граждани да влизат в страната, зачестяват случаите на физическо насилие, на административен и съдебен тормоз над хората с българско самосъзнание, на непрестанна заплаха за работните им места, само защото са българи. Тази атмосфера силно затруднява развитието на търговски, икономически и културни връзки между двете страни“, посочва още президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Турция е готова да преразгледа споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ”

На среща между българския и турския енергиен министър в Истанбул е било изразено желанието на българската страна за преразглеждане на споразумението между “Булгаргаз” и “Боташ” за доставка на газ, а от турска – проявено разбиране и готовност за..

публикувано на 28.04.24 в 09:10

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18