Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2023 е готов, Асен Василев обеща 3% дефицит

Снимка: БГНЕС

Готов е проектобюджетът за 2023 година. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев. Предстои законопроектът да бъде публикуван за обществено обсъждане и да влезе в парламента в началото на юли. В рамките на четвъртия Софийски икономически форум Василев посочи, че в бюджета са заложени мерки за дефицит от 3% без това да влияе върху социалната политика и данъците, но се залага на по-високата им събираемост. Той очаква също "тази година увеличението на заплатите да бъде два пъти по-голямо от инфлацията". По думите му, ако заплатите у нас продължават да растат по-бързо от БВП, страната ни ще се справи с недостига на висококачествена работна ръка.

От БСП обявиха, че бюджетът е антисоциален и няма да го подкрепят. "Това е счетоводен документ, а не инструмент за правене на политики", обобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова и уточни, че партията й ще подготви алтернативен бюджет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи в сряда в 22 области на страната

В сряда, 8 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 9°. През деня ще е облачно и дъждовно. По обяд и след пладне на много места ще вали с гръмотевици. Има условия за градушки. Значителни ще са валежите в Западна и..

публикувано на 07.05.24 в 20:10

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00