Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има положително салдо с основния си търговски партньор Германия

Ирина Щонова
Снимка: Министерство на икономиката

Германия е била най-важният външнотърговски партньор на България през миналата 2022 г., каза зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова в Бургас при откриването на форума "Nearshoring and diversification back to EU", който се организира от Германо-българската индустриално-търговска камара. През 2022 г. търговията между България и Германия е достигнала 12 млрд. евро, което е абсолютен рекорд. "Обнадеждаваща е и оценката на немския бизнес, който оперира в нашата страна – всички компании са заявили, че биха инвестирали тук отново“, подчерта Щонова. 

"От миналата година България изнася повече към Германия, отколкото внася. Това е положителен резултат, който искаме да се запази", каза посланикът на Германия в България Ирене Мария Планк. Тя заяви, че Берлин ще подкрепи на 100% България за влизането ѝ в Шенгенското пространство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕК: 3,1% е очакваната инфлация за България през 2024 г.

3,1% е очакваната инфлация за България за 2024 г. и 2,6% за 2025 г., показват данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за тази година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на..

публикувано на 15.05.24 в 17:53

Форум в София обсъжда бизнес възможностите между България и Мароко

Българската търговско-промишлена палата организира днес в София българо-марокански бизнес форум. Събитието е подготвено със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мароко и Палатата за търговия, промишленост и..

публикувано на 15.05.24 в 14:55

БНБ отчита ускорено нарастване на БВП в началото на годината

През първото тримесечие на 2024 г. реалният БВП на страната се повишава с ускоряващ темп, което е предпоставка за сходна годишна динамика, посочва икономическият бюлетин на Българска народна банка (БНБ). За растежа са допринесли подобреното..

обновено на 14.05.24 в 16:08