Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българска магия от музика и танц в района на италианския град Римини

Арт център “Кърнолски” организира международен фестивал на изкуствата в увеселителния парк “Мирабиландия”

Снимка: Арт Център Кърнолски

Vieni, vieni a Mirabilandia* приканват ангелски гласчета, докато „влакчета на ужасите“ подхвърлят към небето“екстремисти” с глава надолу, а други, наслаждаващи се на света от 25 метрова кула, за миг пропадат в твърдата земя... Годината е 1999-а. Малките певци в увеселителния парк край Равена са от българската вокална група “Дъга”, а единият солист – Димитър Кърнолски, днес се завръща в това приказно царство на страх и удоволствия, но вече като продуцент, за да сътвори Magia Italiana.

От 2 до 7 юли т.г. Арт център “Кърнолски” организира международния фестивал на изкуствата Magia Italiana, който ще се проведе в световноизвестния лунапарк “Мирабиландия” с участието на деца и младежи от петнайсет страни. Преди 24 години началото на фестивала поставя композиторът Димитър Кърнолски със серия от концерти в италианската област Емилия-Романя. А днес синът, който носи неговото име, продължава делото на вече покойния си баща.

Ние сме единствената външна продукция, която има възможността да представи шоу и конкурсна програма на това място – казва продуцентът на фестивала. – Събрахме над 400 участници и това след пандемията е добър знак, тъй като две години не провеждахме фестивала. Сега с нови сили и познанства ще възстановим блясъка му, още повече че той е под патронажа на почетния консул на България за Емилия-Романя Франко Кастелини, който ще присъства и ще награди най-добрите с дипломи. Предвидили сме също специална голяма награда. Половината от журито е съставено от италиански професионалисти, а другата – от музиканти, танцьори, вокалисти и педагози с дългогодишна практика в различни страни.”

Една от интересните прояви на фестивала ще бъде изпълнението на обща песен, написана специално за събитието от Джани Непи – вокален педагог с голяма школа в италианския град Пиомбино.

Димитър Кърнолски

Песента ще бъде своеобразен завършек на гала концерта – обяснява Димитър Кърнолски. – Всички участници ще я научат заедно с композитора на майсторски клас и ще бъдат поканени на сцената. Освен в Pepsi Theatre в “Мирабиландия”, който представлява много красива зала с над 500 места, ще имаме изяви и на крайбрежната алея в Римини, и вероятно на площада пред общината в Ричоне, откъдето кариерата си започва прочутата група “Манескин”. Тук искам да откроя участието на театрално студио “Смехурко” от Банкя – страхотни млади хора, които представят своето театрално, огнено и танцово шоу на професионално ниво. Ще успеем да представим нашите деца, както и представители на българската общност в Италия от Милано, Падуа и Римини, които ще поздравят гостите от чужбина и ще покажат българско творчество.”

Половината от участниците във фестивала идват от различни български градове, което, според Димитър Кърнолски, е добър знак. “Ще представим много добри състави и най-вече впечатляващи пет-шест-годишни певци”, уверява той.

След италианската магия талантливи изпълнители ще населят и българското море, където международният конкурс Karnolsky Summer Camp се завръща за четвъртото си издание. От 16 до 21 август в Слънчев бряг ще се състезават деца и младежи в категориите вокал, танц, оркестри и фолклор. Освен това са предвидени различни уъркшопи и майсторски класове. Събитието ще завърши с галаконцерт с участието на известни български изпълнители в Античния театър в Стария град на Несебър.

Вече повече от 30 години Арт центъра на Димитър Кърнолски въвежда децата в един красив и по-духовен свят, осигурявайки им възможности да споделят с публиката радостта от досега с изкуството.

При нас това никога не е на всяка цена – казва Димитър Кърнолски. – Просто изборът трябва да бъде осъзнат, да се създаде добра комуникация между учителя и ученика и най-вече приятелство, за да се случват добре нещата. Всяко дете иска да се занимава с изкуство, с разни науки – било то роботика, танци, музика, рисуване или нещо друго, затова и ние се стараем да им дадем една хубава основа. Но най-важното е те да растат сигурни, отпуснати и спокойни.”

* Ела, ела в “Мирабиландия”

Снимки: Арт Център Кърнолски

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Още от категорията

Тридневен празник на българскта книга в Чикаго

Тридневен пазар на българската книга в Чикаго

Пазар, представящ най-новите български книги, ще се проведе в културен център „Магура“ в Чикаго, САЩ, от 8 до 10 декември. За първи път той ще продължи три последователни дни, съобщават във Фейсбук от Културния център. Български творци от целия свят..

публикувано на 08.12.23 в 14:46

Коледна работилница за българчета в Шанън, Ирландия

Коледна работилница организират за своите възпитаници в училище „Васил Левски“ в Шанън, Ирландия. Българското училище „Васил Левски” в ирландския град Шанън очаква своите ученици и родителите им на 10 декември, от 10:30 часа, местно време, на..

публикувано на 08.12.23 в 09:41

КС обяви за противоконституционно ограничението за гласуване с машини в чужбина

Конституционният съд обяви два от текстовете в Изборния кодекс за противоконституционни. И двата касаят гласуването с машини. Единият въвежда ограничение за гласуването с машини в секциите извън страната. Според отменения текст не може да се гласува с..

публикувано на 07.12.23 в 18:08