Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ЕС прие позицията ни в защита на българското розово масло

Снимка: БГНЕС

В последния ден от шведското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите членки одобриха законодателно предложение, запазващо досегашния подход за класифициране на етеричните масла, принос за което има и България.

На заседание на Европейския съвет премиерът Николай Денков - световноизвестен учен в областта на химията и физикохимията, защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла. Той посочи съществен пропуск в проекта на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали, поставящ етеричните масла в графата на опасните химични смеси, и определи подготвяния европейски регламент като злоупотреба с науката.

Решението предстои да бъде гласувано и от Европейския парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00