Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военният министър Тодор Тагарев: Съюзниците да ни помагат за сигурността в Черноморския регион

Снимка: БГНЕС

България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнавателни и други средства – например т.нар. кинетични. Тази позиция е изразил военният министър Тодор Тагарев на среща с военните ни аташета и в присъствието на министър-председателя Николай Денков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и ръководителя на военното разузнаване ген. Венелин Венев. Според министъра това трябва да стане независимо от конвенцията от Монтрьо, забраняваща престоя на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море. Тодор Тагарев е казал още, че страната ни трябва ефективно да осигури предно разполагане на съюзниците ни на наша територия, а многонационалната бойна група да прерасне в бригада.  

От своя страна, премиерът Николай Денков е заявил, че България издава смесени сигнали към партньорите ни от НАТО и ЕС – това е посяло разделение в обществото и се е превърнало в проблем за националната сигурност. “Поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създаване на напрежение и разделение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза”, е изтъкнал той, цитиран от БНТ. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01