Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничните

| обновено на 03.07.23 в 17:21
Снимка: БТА

Най-бедните пенсионери ще получат социална добавка, за да достигнат линията на бедност, но това ще стане догодина, заяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда държавния бюджет. По отношение на болничните стана ясно, че от 2024 г. работодателите ще плащат само първите два дни от тях, а не както е сега първите три. С новия бюджет се предвижда да бъде запазен размерът на минималната работна заплата от 780 лв., но майчинските за втората година се увеличават със 70 лв. и се изравняват с минималното възнаграждение. На заседанието беше изтъкнато още, че от 2022 г. се събира информация за истинските доходи на хората, а не само за облагаемите и върху нея ще се правят сметките за догодина. 

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи макар и не единодушно бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване, както и държавния бюджет за 2023 г., съобщи след срещата финансовият министър Асен Василев. Той добави, че държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, 8,7% инфлация, запазени социални плащания и политика по доходите на служебния кабинет, която е надградена, прецизирани капиталови разходи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Интензивни валежи се очакват в Югозападна България в сряда

В сряда , 14 май, минималните температури ще са между 5 и 10°, в София 9°. Облачността ще е значителна, с дъждове предимно в западната половина на страната. В Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са интензивни. Максималните температури..

публикувано на 14.05.24 в 19:40

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00
Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28