Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен извънреден труд, стрес и тормоз – кои са най-честите трудови нарушения у нас?

Снимка: Pixabay

Възлагането на работа, която не е свързана със задълженията по длъжностната ни характеристика, липса на безплатни медицински прегледи на работното място, отказ от заплащане на допълнителния труд, който полагаме, докато заместваме отсъстващ колега – това е само малка част от трудовите нарушения в България, сочи годишният доклад на КНСБ.

Близо 20 000 сигнала за нередности са били подадени към структурите на синдиката в цялата страна. Честа практика е работодателите да не дават на подчинените си възможност да ползват целия си платен годишен отпуск или да им възлагат допълнителна работа по време на отпуск/болничен.  КНСБ предлага да бъде въведено "правото на изключване". 

Това означава, че след края на работния ден, работодателят не трябва да възлага задачи и да се обажда на своите подчинени. Предложението идва по повод сигнал, подаден от близо 200 души, които посочват, че работят от разстояние и получават задачи по имейл и по телефон след изтичане на работното им време. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов в интервю на Пламен Коцев от БНР – Видин.

Тодор Капитанов
"Все по-чести стават злоупотреби с работещите, които продължават да полагат извънреден труд, без той да е законово регулиран и съответно законово изплащан. Все по-често се налага работещите да остават извън времето, което е формирано за труд, работят по време на отпуските, по време на почивните дни, дори и по време на болничен. Това е и заради намаляващия персонал във всяка една сфера. Работата се увеличава и съответно някой трябва да я свърши. Всичко това, обаче, е за сметка на здравето и свободното време на работещите. А в закона има ограничение на работното време, което следва да бъде 40 часа седмично при 5-дневна работна седмица."


Не липсват сигнали, свързани с тормоз на работното място и дори със заплахи на работодатели, сочи годишният доклад на КНСБ. Нормално ли е това?

"Много спешно трябва да бъде ратифицирана Европейската конвенция за насилие и тормоз на работното място за предотвратяване на тези случаи. В нашия Кодекс на труда все още няма дефиниция на понятията "тормоз" и "насилие", когато някой осъществява това спрямо работник или служител. Затова законът много ясно и категорично трябва да каже какви са отговорностите и какви са санкциите при положение, че има такива случаи. Най-често това става в малките населени места, където хората нямат голям избор къде да работят и работодателите се възползват от това", каза Тодор Капитанов.


Българите масово не успяват да използват своите почивки, остават на работа след работно време, не получават дължимото допълнително възнаграждение... Това води до пренатоварване и стрес на работното място, констатират от КНСБ.  И все пак, започнаха ли работещите у нас  да търсят правата си по-често през последните години?  "Категорично да!", заявява Тодор Капитанов и допълва:

"И това се дължи и на информационните кампании, които синдикатите провеждат ежемесечно във връзка с различен вид нарушения. На хората мисля, че вече не им е толкова забавно от ситуацията в страната ни, при положение, че има разпоредби, но тези разпоредби не се спазват. Работещите трябва да знаят, че са налице достатъчно източници, съответно и структури на синдикатите в цялата страна, откъдето могат да получат информация за правата си и съответно какво следва да направят, когато считат, че те са нарушени." 

Съставил: Венета Николова по интервю на Пламен Коцев от БНР – Видин

Снимки: БГНЕС, Pixabay, архив


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство . В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура. Първата от тях е подаване на молба за българско..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35