Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия се обяви против референдум за еврото

Снимка: БТА

Правната комисия в Народното събрание отхвърли предложението да бъде проведен референдум за запазване на българския лев като единствена официална валута до 2043 г. Въпреки че мнозинството от депутатите гласуваха “против” инициативата на “Възраждане”, документът ще бъде обсъден в пленарната зала. Според експерти по конституционно право парламентът е компетентен да разгледа въпроса за националното допитване, но не е длъжен да го проведе. 

“Подобен референдум ще разклати сериозно постигнатия напредък на България за приемането й в еврозоната”, изтъкна управителят на БНБ Димитър Радев. Явор Божанков от ПП-ДБ заяви, че референдумът е противоконституционен. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък каза, че въпросът отговаря на изискванията на закона, припомняйки, че са събрани 470 хил. валидни подписа.  

“Против” провеждането на допитването гласуваха от ПП-ДБ и ДПС, “за” се обявиха от “Възраждане”, “БСП за България” и “Има такъв народ”, а от ГЕРБ-СДС се въздържаха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

БДЖ планира електронни устройства за покупка на билети във влаковете

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, съобщи управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Венцислав Славков, цитиран от Министерството на транспорта. Такива устройства вече работят пилотно по..

публикувано на 24.06.24 в 17:20