Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинари от Петрич изкачват българските върхове с образователна цел

Снимка: mladplaninar.com

По случай 10-та годишнина от основаването си сдружение „Млад планинар“ – Петрич си постави за цел изкачването на всички най-високи върхове на планините в България, съобщи БТА. Инициативата е на група деца, като до момента изкачените върхове са 24. През настоящия месец младите планинари са си набелязали да покорят връх Арамлия, връх Руен, Ботев връх, връх Богдан и Гоцев връх, а през август ще се отправят към върховете на Пирин и Рила - Вихрен и Мусала.

В групата участват около 40 деца на възраст между 7 и 18 години, а целта им е до ноември да стъпят на всички 39 планински първенци. Каузата на сдружение „Млад планинар“ е да следва заръката на писателя и основоположника на организираното туристическо движение в България Алеко Константинов - "Опознай родината, за да я обикнеш". Затова много често сдружението съчетава изкачването на върхове с исторически дати. Освен поглед към историята децата обръщат внимание и на биоразнообразието и даденостите в районите, които посещават. Така, освен любов към планината, в тях се възпитава и отношение към природата и родината.  По време на походите те научават за националните герои, българския дух и култура, което допринася за моралното, духовното и интелектуалното им израстване.

По повод тазгодишната инициатива е изработен личен туристически паспорт за всеки участник, където децата отбелязват със стикери покорените върхове.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10