Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи на Володимир Зеленски на българска земя

| обновено на 06.07.23 в 16:44
Снимка: Пресслужба на МС

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на срещата между премиера Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и президента на Украйна Володимир Зеленски. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ." Това написа в профила си във Фейсбук Габриел след среща в Министерския съвет с президента на Украйна Володимир Зеленски, който е на еднодневно посещение в България по покана на министър-председателя Николай Денков.

Визитата на Володимир Зеленски е първата в Югоизточна Европа от началото на войната на Русия в Украйна. От българска страна до момента е осъществено едно официално посещение в нападнатата държава – на премиера Кирил Петков през април м.г.
 

В Министерския съвет премиерът на България Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха Съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.


Министрите на енергетиката на България Румен Радев и на Украйна - Герман Галушченко, подписаха меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката.

"България, благодаря за подкрепата и защитата на нашите хора. Много е важно, че в тази морална криза в Европа България е противник на геноцида, който води Русия срещу нашата страна, независимост, свобода и хора", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски на съвместен брифинг с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

"Посещението на Зеленски разделя обществото, две трети не го приемат за нормално", коментира пред БНТ Борислав Гуцанов от БСП. Според него най-голямата опасност е въвличането на България във военния конфликт.Премиерът Денков подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна по пътя към НАТО и ЕС. Той посочи, че България е готова да участва в следвоенното възстановяване на Украйна с експертиза и материална помощ. "

Независима и суверенна Украйна е ключова за сигурността в региона и Европа", каза Денков. Той напомни също, че на украинска земя се намира най-голямата българска етническа общност зад граница.


Володимир Зеленски беше приет и от българския си колега Румен Радев, който изрази солидарност с народа на Украйна и с жертвите на войната. Българският президент напомни, че още в първите месец България е подала ръка на хиляди граждани на Украйна, и много от тях продължават да бъдат под закрилата на българската държава. Според Радев конфликтът в Украйна няма военно решение и затова е необходимо да се полагат последователни усилия за деескалация и търсене на мирно решение със средствата на дипломацията. 

Той заяви, че не подкрепя да се предоставят български въоръжения на Украйна, тъй като това би въвлекло страната ни във военния конфликт, а така също ще доведе до отслабване на способностите на въоръжените сили на България. "Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. Ваше право е да изразявате тази позиция, но украинците трябва да се защитават, за да не дойде войната в България, Полша или на друго място", отговори Зеленски.

В петък, 7 юли, Зеленски ще пътува до Истанбул, където ще обсъжда с турския президент Реджеп Ердоган черноморската зърнена сделка и развитието на войната в Украйна, съобщи турската Анадолска агенция.

Снимки: БТА, БГНЕС






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05