Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Политици от правителството и НС в много случаи не защитават българските интереси

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев упрекна управляващите, че нямат свое мнение и позиция, а следват тези на големите партньорски държави. Той направи изявлението си пред журналисти след възникналото напрежение между правителството и президентството относно посещението у нас на Володимир Зеленски. “Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и от правителството – очевидно в много случаи не българските”, каза още държавният глава.  

Румен Радев критикува Министерския съвет и за това, че не е съгласувал с него предварително визитата на украинския президент. “В тази ситуация най-лесно за мен беше да не провеждам срещата, но това не е добър сигнал за България и към 300 хил. българи в Украйна”, изтъкна той.  

По повод намерението да бъдат предоставени муниции на Украйна, президентът попита как за един ден Народното събрание е решило да развърже ръцете на правителството и да се изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия. “Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо - това не е вярно. Тези процеси отнемат години”, заяви той.  

Румен Радев изрази недоволство също от решението за продажбата на реакторите за АЕЦ “Белене” на Украйна. По думите му, не става въпрос само за тях, но и за съдбата на проекта за втора атомна електроцентрала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46