Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Политици от правителството и НС в много случаи не защитават българските интереси

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев упрекна управляващите, че нямат свое мнение и позиция, а следват тези на големите партньорски държави. Той направи изявлението си пред журналисти след възникналото напрежение между правителството и президентството относно посещението у нас на Володимир Зеленски. “Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и от правителството – очевидно в много случаи не българските”, каза още държавният глава.  

Румен Радев критикува Министерския съвет и за това, че не е съгласувал с него предварително визитата на украинския президент. “В тази ситуация най-лесно за мен беше да не провеждам срещата, но това не е добър сигнал за България и към 300 хил. българи в Украйна”, изтъкна той.  

По повод намерението да бъдат предоставени муниции на Украйна, президентът попита как за един ден Народното събрание е решило да развърже ръцете на правителството и да се изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия. “Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо - това не е вярно. Тези процеси отнемат години”, заяви той.  

Румен Радев изрази недоволство също от решението за продажбата на реакторите за АЕЦ “Белене” на Украйна. По думите му, не става въпрос само за тях, но и за съдбата на проекта за втора атомна електроцентрала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45
Димитър Главчев

Димитър Главчев внася сигнала по казуса с частната болница “Мама и аз” в ДАНС и прокуратурата

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че днес ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС по казуса с частната Многопрофилна болница за активно лечение ”Мама и аз” в столицата. Решението за изграждане на частната болница с педиатрично отделение,..

публикувано на 07.05.24 в 06:00