Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 000 000 лева повече за българските неделни училища в чужбина

Снимка: архив

Комисията по политиките за българите извън страната прие на първо четене бюджета за българските общности зад граница. Финансовата рамка, внесена от Министерския съвет на 5 юли, предвижда ръст с около 1 000 000 лева за политиките, свързани с българските неделни училища в чужбина, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева. Общо за родните училища зад граница са заложени 13.6 милиона лева през 2023 година, допълни тя.

Ще продължи и финансирането на Тараклийския държавен университет в Молдова, както и квалификационните и езикови курсове през лятото на педагогически специалисти, които преподават в българските неделни училища, предаде БТА.

Заместник-министърът на културата Виктор Стоянов повдигна въпроса за финансирането на българските културни институти в чужбина. Той посочи, че през годините тези институти са доказали, че могат да провеждат изключително добра културна дипломация. В момента обаче поради липса на финансиране голяма част от тях са със затворени врати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стана традиция българите зад граница да гласуват за изразителите на протестните настроения

Политическата криза в България роди изненадата на предсрочните парламентарни избори – шести за по-малко от три години. От шестпартиен парламентът ни нараства с една политическа сила, като 13 депутати ще има непознатата доскоро политическа партия..

публикувано на 11.06.24 в 18:35

Проекти на българите в Молдова ще бъдат подпомогнати финансово от България

Министерство на външните работи на България чрез посолството на страната ни в Молдова обяви процедура за приемане и подбор на предложения за проекти, които ще бъдат изпълнявани с безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма за подкрепа..

публикувано на 11.06.24 в 15:21

Само ГЕРБ са имали предизборна проява в Босилеград и спечелиха вота в сръбската община

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград в Западните покрайнини в Сърбия, сочат окончателните данни. Втори са "Продължаваме промяната - Демократична България " с 30 гласа. Трети се нареждат "Възраждане" с 24..

публикувано на 11.06.24 в 09:05