Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 000 000 лева повече за българските неделни училища в чужбина

Снимка: архив

Комисията по политиките за българите извън страната прие на първо четене бюджета за българските общности зад граница. Финансовата рамка, внесена от Министерския съвет на 5 юли, предвижда ръст с около 1 000 000 лева за политиките, свързани с българските неделни училища в чужбина, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева. Общо за родните училища зад граница са заложени 13.6 милиона лева през 2023 година, допълни тя.

Ще продължи и финансирането на Тараклийския държавен университет в Молдова, както и квалификационните и езикови курсове през лятото на педагогически специалисти, които преподават в българските неделни училища, предаде БТА.

Заместник-министърът на културата Виктор Стоянов повдигна въпроса за финансирането на българските културни институти в чужбина. Той посочи, че през годините тези институти са доказали, че могат да провеждат изключително добра културна дипломация. В момента обаче поради липса на финансиране голяма част от тях са със затворени врати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сънародниците ни в Австрия поднасят цветя пред паметника на Христо Ботев

Българите в Австрия ще отбележат заедно Деня на Христо Ботев и на загиналите свободата и независимостта на България, съобщиха от посолството ни във Виена.   Дипломатическата мисия отправи покана към сънародниците ни да се съберат днес от 14,00 ч. в Парка..

публикувано на 31.05.24 в 10:49

Генералното ни консулство в Чикаго разказва за достиженията на българската емиграция в Северна Америка

Генералното консулство на България в Чикаго ще осъществи през лятото образователния проект “История и достижения на българската емиграция в Северна Америка”, съобщиха от дипломатическото представителство. Целта е българската диаспора да се..

публикувано на 31.05.24 в 09:26

В Брюксел започва Фестивалът на българската книга

Български автори ще гостуват в Брюксел в рамките на шестото издание на Фестивала на българската книга. Традиционният годишен форум за срещи между читатели, издатели, преводачи и творци на перото ще се проведе между 31 май и 2 юни, съобщи за БТА..

публикувано на 31.05.24 в 06:15