Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 юли вечерта над България с тътен и блясък е прелетял метеорит

Снимка: Facebook/БНР - Радио Видин

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния. На 11 юли в 21.49 метеоритът е бил забелязан над София. Информацията за паднал метеорит беше потвърдена от Националния център по метеорология и хидрология, както и от Министерството на вътрешните работи. Най-интензивно е било явлението придружено от силен блясък и тътен над Северозападна България.

Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, съобщи директорът на Областната дирекция на полицията във Видин Петър Коцин пред БНР. По данни на румънските власти, става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхна територия.

Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти, коментира пред БНТ Любомир Илиев от Института по астрономия в Българската академия на науките. По думите му явлението се нарича болид.

Доц. Никола Петров от обсерваторията в Рожен каза пред "Нова телевизия" че метеоритът е прелетял и е наблюдаван над територия с обхват до 400 км. "Каменни късове от микрочастици са астероиди, когато се движат между планетите, ако изгорят в атмосферата са метеор, ако достигнат земната повърхност са метеорит. Всички метеори започват да горят на разстояние около 100 км над земята", поясни ученият. Той добави, че наблюдаваният обект е бил с размер колкото футболна топка и е летял със скорост до 20 км в секунда или 20 пъти по-бързо от изстрелян куршум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за опасни валежи в 19 области на Централна и Източна България

В петък,14 юни, през страната с умерени ветрове ще премине студен атмосферен фронт. На много места ще има кратки, но интензивни валежи с гръмотевици. В Югоизточна България има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 17 и 21°,..

публикувано на 13.06.24 в 19:40

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по подов поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00
Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16