Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойната група на НАТО в България ще нарасне до бригада

Снимка: БГНЕС-архив

България трябва да надгради своите въоръжени сили, заяви премиерът Николай Денков след първия ден на форума на НАТО в Литва. Това включва допълнително въоръжение, като 16-те самолета "F-16 Block 70", двата мултифункционални кораба, които се очаква да влязат в действие, осигуряване на бронирани машини за пехотата“, каза Денков. "Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България. Батальонната бойна група става бригада. По стандартите на НАТО бойната група е около 1300 войници, а бригадата – около 5000“, поясни премиерът.

Украйна ще стане член на НАТО, когато това е възможно. Трябва да бъдат изпълнени изискванията за приемане и трябва да са съгласни членовете на Алианса, така коментира решението от Вилнюс Денков. "Не подкрепяме използването на касетъчни бомби, Русия обаче системно използва такива бомби в Украйна и в Сирия. Няма как да обвиняват Украйна, че търсят също решение. Това е политически въпрос, там има война, едната страна ги използва, ние не го подкрепяме, но няма как да осъдим, че Украйна иска да използва такива бомби", заяви премиерът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30
НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35