Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещото лято е характерно за географската ни ширина

Националният рекорд от 45,2 градуса вероятно ще оцелее и през тази година

Снимка: БТА
Всяка крайност в температурите ни водят към въпроса, дали горещините и сковаващите студове са резултат от климатичните промени или човешката памет просто е изтрила вече изпитания подобен дискомфорт. Затова и в разгара на лятото, когато живакът запълва 40 деления от термометъра, търсим отговор доколко настоящите метеорологични явления съпътстват в исторически план нашето пребиваване на планетата.

Според синоптиците днешният ден ще бъде най-горещият през тази седмица и градусите в най-топлия ни град Сандански ще достигнат четирийсет.

През лятото у нас е нормално да има толкова високи температури – казва Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. – Ако сезонът е хладен, ще бъде по-необичайно, отколкото да имаме 40 градуса, тъй като това се случва много рядко в нашата страна.”

Синоптикът ни връща в 1916 г., когато на 5 юли в южния град Садово е постигнат абсолютният рекорд от 45,2 градуса. Изброява и други години с горещо време – 1927-а, 1965-а, 1988-а, включително по-близката до нас 2000 г., когато лятото е било едно от най-горещите и сухи.

“Засега не се предвижда вероятност да подобрим този абсолютен рекорд в страната – казва още Анастасия Стойчева. – Най-вероятно ще надхвърлим 40-те градуса в Дунавската равнина, в Горно-тракийската низина, но като цяло температури, достигащи 45 градуса или надвишаващи ги, не се очакват до края на лятото. Те обаче ще останат по-високи от климатичните норми.”

Заради сегашните и предстоящи знойни дни от Българския червен кръст съветват да не излизаме в най-горещата част на деня, а ако все пак е наложително, да носим шапка, светли дрехи, както и да си поставим слънцезащитен фактор. Главната инспекция по труда пък призовава работодателите да предприемат мерки, с които да намалят риска на работното място. При работа на открито се препоръчва повече почивки и промяна в графика – задължителни при обявения за днес оранжев код за опасни климатични явления.

И тъй като жегата не се отразява добре дори на най-здравите сред нас, синоптикът приканва в следобедните часове да стоим на сянка.

Когато се намираме в населено място, в тези най-дълги дни от годината най-високите температури се случват между 16,00 и 18,00 ч. – добавя Анастасия Стойчева. – Именно тогава слънцето е довело до нагряване на въздуха, който е в близост до земната повърхност. Ние усещаме тези температури на около 2 м височина и така ги измерваме – в метеорологичната клетка, на сянка, защитени от директна слънчева светлина, тъй като на напечения асфалт можем да отчетем много по-високи стойности.”

В горещите дни, които ни очакват и през следващата седмица, е добре да пием повече вода, за да не се обезводним.

Количеството е 30 милилитра на всеки килограм от нашето тегло плюс още 1 литър – обяснява д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. – Това означава да приемаме равномерно през целия ден около 2-3 л, а не наведнъж сутрин или вечер. Когато пък излизаме, добре е да носим шишенце с вода и на всеки час да изпиваме по една чаша.”

Всички изпитваме дискомфорт в жегата, но как се отразява тя на хората със здравословни проблеми?

Хората с хронични заболявания – предимно високо кръвно налягане, се чувстват по-добре в горещото време, тъй топлината разширява кръвоносните съдове и чрез такъв естествен механизъм кръвното налягане спада – казва д-р Костадин Сотиров. – Ако обаче това се случи рязко, може да се стигне до загубата на съзнание и падайки, човек да се удари.”

Лекарят обръща внимание, че в такива ситуации в желанието си да помогнем всъщност можем да навредим.

“Много важно е хората да знаят, че в никакъв случай не трябва да бъркаме в устата и да вадим езика на припаднал човек – заявява лекарят. – Единственото, което можем да направим, е да го поставим легнал настрани. А когато след няколко секунди или минути той дойде в съзнание, да му дадем вода и да проверим дали не си е счупил крак или ръка при падането. Това се случва често при възрастните хора, тъй като те са по-чупливи.”

И макар в горещините да посягаме често към алкохола – разпускайки край морския бряг, в прохладата на планината или закотвени заради всекидневния си график в дома, добре е да се придържаме към простото правило заедно с него да пием и много вода. Това се отнася и за кафето, което също обезводнява организма. Но ако по някакъв магичен начин успеем да се въздържим от приема им, може да си направим най-обикновен айран – от истинско кисело мляко, за тонус и сили да се насладим на лятото.

Текст: Диана Цанкова (използвани са интервюта на Диана Дончева от програма “Хоризонт” и на Антония Попова от БНР Пловдив)

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Билетите за влак поскъпват средно с 20%

От 7 май в сила влизат нови цени на билетите за пътуване с влак. От БДЖ обосновават поскъпването на билетите средно с 20% с драстичното увеличение на разходите на компанията. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“,..

публикувано на 07.05.24 в 15:11
Снимка: НБУ „Св. св. Кирил и Методий“- Атина

Международен форум "Пътят на светлината" в Атина акцентира на приноса на съпокровителите на Европа Св.св. Кирил и Методий

На 11 май – денят, в който православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина ще се проведе Международен научен форум "Пътят на светлината“. Събитието е посветено на делото на светите братя и техните ученици и ролята на..

публикувано на 07.05.24 в 12:35

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30