Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2023 е изпълним, ако няма авария в окупираната АЕЦ „Запорожие“

Финансовият министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2023 не затяга коланите и не орязва социалните разходи, каза пред БНР финансовият министър Асен Василев. Успяваме да съберем данъците и това запазва социалните разходи без вдигане на данъците. Получихме в наследство от служебния кабинет дефицит от 1,2 млрд. лв. в края на май, а през юни вече има излишък от 200 млн. лв., обясни Василев.

Заложеният растеж на БВП от 1,8%  ще бъде постигнат. Няма притеснение, че бюджетния дефицит ще е над 3%. „Ако не стане втори Чернобил в АЕЦ „Запорожие“, очаквам да успее да издържи бюджетната рамка“. Всяко искане за увеличение на заплатите води до нови искания и не трябва да се наливат пари в нереформирани сектори. Ако депутатите подкрепят вдигенето на заплатите в някои сектори, това е тяхно решение, допълни министърът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите продължават, по върховете ще превали и сняг

През нощта  над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее; по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне..

публикувано на 16.09.24 в 19:05

България днес - 16 септември 2024 г.

В „България днес“ на 16 септември слушайте з а първия учебен ден в България и в българските неделни училища зад граница. От историка Веселин Лазаров узнаваме защо датата  15 септември е избрана за начало на учебната година в България. А Дарина..

публикувано на 16.09.24 в 19:00

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49