Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересът към родния ни език и култура доведе във Велико Търново българисти от 25 държави

Снимка: Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

Повече от 70 участници от 25 държави събра и това лято семинарът по български език и култура, организиран от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". В 46-ото издание на форума се включиха студенти, учители, университетски преподаватели, преводачи и екскурзоводи от три континента, провокирани от жаждата за нави знания и интересът към българския език и култура. 

Полякът Рафъл Муравински е студент по българистика и работи като секретар в основно училище. Разказва, че решил да учи българистика, провокиран от една снимка от България:

"Погледнах една снимка на природата и си помислих защо да не следвам българистика, културата, езика. Харесвам българската кухня – баницата, кебапчетата, шопската салата. Малко зная за българското кино и литература, но повече се интересувам от спорт, от българския футбол. Ще пиша дипломна работа за Христо Стоичков и за Димитър Бербатов, интересувам се от американското лято – Световното по футбол през 1994 г.. Сегашните футболисти ги познавам по-малко.“

Рафъл Муравински

Основната цел на семинара е утвърждаването на българистиката в чужбина. Програмата до края на юли включва практически обучения по български език и шест специализирани семинара по изобразително изкуство, съвременно българско кино, български фолклор, история и култура на България. 

Професионално изкушен от страната ни е Михаел Хайн, който преподава политика и култура в обществения колеж в Арлтенбург (Германия) и води курсове за България: 

"Бих искал студентите да знаят, че България е много хубава страна, но има много проблеми с политиката, много различни проблеми за корупция и с правото тук, но има много интересни инициативи на гражданското общество". 

За студента по лингвистика и психология Кристиян Пудолшевски от Полша българският език е майчин, но все още среща затруднения с четенето и разбирането на писаното слово - затова днес е във Велико Търново:

"Майка ми е българка и много ми е гадно, че не мога да го ползвам езика така добре, както английския и полския. Мога само да го ползвам в ежедневен разговор, но не и да напиша и формулирам мислите си. От българската култура и литература зная прекалено малко. От българската литература не съм чел много, намерил съм няколко книги, не класика, а непознати за мен нови български автори, но, за съжаление, много бавно ми върви. Искам да мога повече да се съсредоточа върху самото съдържание на книгите, вместо да се боря с езика". 

18 от участниците са идвали и предишни години на семинара по българистика във Великотърновския университет. Сред ветераните е египтянинът Карим Абделати, преподавател по средновековна история в университета в Ал Мансура, който участва в семинара за осми път: 

Карим Абделати

"Всичко е интересно тук. Историята ви е дълга и много богата – средновековна история, нова история. Зная, че Велико Търново е бил стара столица на България. Харесва ми Търново като град, хората, храната, времето, университетът. Със сигурност ще се върна отново, защото Търново е моето място."

Репортаж: Здравка Маслянкова, кор. на БНР във Велико Търново

Cнимки: Здравка Маслянкова, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50