Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасяме в ЕК искането за удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна

Кирил Вътев (вляво)
Снимка: Министерство на земеделието и храните

В Европейската комисия предстои да бъде внесено искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет държави от ЕС и комисията да се произнесе окончателно, съобщи земеделският министър Кирил Вътев.

За удължаване на ембаргото върху вноса на зърнени продукти от Украйна, което изтича на 15 септември, настояват България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния. С цел да защитят собственото си земеделие петте страни искат мярката да бъде продължена до края на годината. Според Кирил Вътев България има проблем само с три продукта - слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със сухо мляко.

Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност”, поясни той.

Министърът на земеделието и храните откри първия по рода си фестивал на виното “Открий го! Местното вино” в троянското село Орешак. На него изложители от България и Румъния представят свои продукти в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Украински образователен център

Завършилите софийския Украински образователен център ще продължат образованието си в България

Украинският образователен център у нас би последния звънец на своята втора учебна година. Припомняме ви, че обучението в центъра е целодневно и макар да протича на две смени, в едва 10 стаи, учениците го посещават ежедневно и с изключително желание...

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Арменската общност в Бургас представя традиционните си ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на Етнографския музей на улица "Славянска" 69. Събитието е част от проекта "Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното..

публикувано на 25.06.24 в 06:35

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40