Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ обяви проекта си за конституционни промени

Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната-Демократична България" заедно с инициативата "Правосъдие за всеки" представи свой проект за конституционни промени. Основните акценти в него са въвеждане на стандарт за конституирането на независимите регулаторни и контролни органи, реформиране на института на служебните кабинети, възможност на индивидуална конституционна жалба от всеки гражданин, ограничаване на мандатите на кметовете на общини до два, редуциране на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Предлага се също вместо 3 март - Деня на освобождението на България, когато е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., национален празник на страната да стане 24 май с наименование "Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата", "като подчертаваме ролята на кирилицата, създадена по българските земи, която променя, без преувеличение, историята на Европа и света", поясни премиерът Николай Денков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30