Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ обяви проекта си за конституционни промени

Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната-Демократична България" заедно с инициативата "Правосъдие за всеки" представи свой проект за конституционни промени. Основните акценти в него са въвеждане на стандарт за конституирането на независимите регулаторни и контролни органи, реформиране на института на служебните кабинети, възможност на индивидуална конституционна жалба от всеки гражданин, ограничаване на мандатите на кметовете на общини до два, редуциране на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Предлага се също вместо 3 март - Деня на освобождението на България, когато е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., национален празник на страната да стане 24 май с наименование "Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата", "като подчертаваме ролята на кирилицата, създадена по българските земи, която променя, без преувеличение, историята на Европа и света", поясни премиерът Николай Денков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35