Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:

Смяната на националния празник опорочава конституционната реформа

Снимка: БТА

“Фалстарт и опорочаване на идеята за конституционна реформа”. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предложението на “Продължаваме промяната – Демократична България” националният ни празник да стане 24 май – Ден на българското слово, просвета, култура и на кирилицата. Тя добави, че левицата е получила покана за разговори от ПП-ДБ, но няма да участва в тях.  

“Идеята за смяната на националния празник всъщност цели да се започнат безсмислени спорове в обществото, а управляващите през това време да довършат преразпределението на властта и паралелната държава да се прегрупира”, коментира Корнелия Нинова. Темите, върху които политиците трябва да се съсредоточат в момента, са бюджетът, средствата за общините, Планът за възстановяване и устойчивост, изтъкна тя.  

Лидерът на левицата отхвърли и предложението кметовете да имат само два мандата, поставяйки въпроса защо идеята да не засегне и депутатите.

"Има такъв народ" също не одобрява 24 май да бъде национален празник, стана ясно от изявление на депутата Драгомир Петров. Според него предложението е пореден опит да бъде разделено обществото ни – "да се вкара някакъв клин, за да може да се прокарат всичките им желания и намерения за докопване и облагодетелстване от властта".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

България и Азербайджан укрепват стратегическото си партньорство

На 8 май българският президент Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега - президента Илхам Алиев. Българската делегация включва служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Групата за..

публикувано на 08.05.24 в 06:45